Thursday 9 April 2020

Food Preservation

ආහාර කල් තබා ගැනීම. 

මම මේ ලියන්නේ මම අනුගමනය කරන ක්‍රියාමාර්ග , මේවා මොන තරම් සෞඛ්‍යාරක්ෂිත ද කියන එක නම් මම දන්නෙ නෑ. ඒ නිසා ඒ ගැන දන්න වෛද්‍ය තුමියක් හෝ වෙන කෙනෙක් හෝ කියා දෙනවනම් මම කැමතියි. 

මම ජීවත් වෙන්නෙ ඉතාලියෙ නිසා සාමාන්‍යයෙන් අපිට ශීත කාලෙදි ගොඩාක් පළතුරු එහෙම නෑ. ඇපල් මිදි දොඩම් ඇරුනම වසන්ත කාලෙ හා ග්‍රීශ්ම කාලෙ තියන නානාප්‍රකාර පළතුරු ශීත කාලෙදි නෑ. නමුත් විවිධාකාරයෙ පළතුරු වෙනත් රටවලින් ගෙන්වා හෝ දෙන නිසා පළතුරු නැති වෙන්නෙත් නෑ. ඒත් ඒවයෙ කල් තබාගන්න රසායනික සංයෝග අඩංගු නිසා බයෝ ප්‍රඩක්ක්ට් පමණක්ම ගන්න එක සාමාන්‍යයෙන් මම කරන දෙයක් ටිකක් මිලෙන් අධික වුනත්. 

ඒත් ග්‍රීශ්ම කාලෙදි බොහෝ පළතුරු එළවලු වල මිල සෑහෙන්නම අඩු වෙන නිසා ඒවා කල් තියාගන්න අපි සෑහෙන්න දේ කරනව. 

01 - නිවිති - ලුණු මිශ්‍ර උණු වතුරේ විනාඩියක් දෙකක් තම්බාගෙන ඒවායේ වතුර පෙරෙන්නෙ තියනව. ඊටපස්සෙ ඒවා කියුබ්ස් හෝ බෝල හැඩේට හදාගෙන තෙල් කඩදාසියක් ට්‍රේ එකක එළලා ඒවා දුරින් දුරින් තියලා මුලින් ෆ්‍රීස් වෙන්න අරිනව. ඊට පස්සෙ ඒ ෆ්‍රීස් වුන බෝල හෝ කියුබ්ස් එකකට එකක් ඇලෙන්නෙ නෑ. එහෙම එකකට එකක් නොඇලෙන නිවිති කියුබ්ස් හෝ බෝල වෙනම සිප් ලොක් බෑග් එකකට දාල වැකියුම් කරලා ෆ්‍රීස් කරනව.

02 - තක්කාලි. 
මුලින්ම නටන උණුවතුර ටිකකට තක්කාලි දැම්මම ඒවයෙ පොත්ත ගලවගන්න හරිම ලේසියි. එහෙම පොත්ත ගලවගත්ත තක්කාලි ටික චොප් කරගෙන ඒවයින් සෝස් හදාගන්න පුලුවන්. https://youtu.be/4RwuSZDl_do

ලංකාවෙ බදුලු , බණ්ඩාරවෙල පැත්තෙ ක්‍රමයට තක්කාලි ඇඹුල හදන්නත් පුලුවන්. 

තක්කාලි ඇඹුල - 

තක්කාලි , අමුමිරිස්, කරපිංචා, ඉඟුරු , සුදුලූනු, 

තුනපහ , උම්බලකඩ , අබ , ලුනු , මිරිස්. 

ඉඟුරු සුදුලූනු, පේස්ට් එකක් හදාගන්න. 

තක්කාලි පොඩි කෑලි වලට කපා ගන්න ( චොප් ) 
අමුමිරිස් දිග අතට පලාගන්න. 

ලොකු භාජනයක්  ( මැටි නම් වඩා හොඳයි ) ගෙන තෙල් ස්වල්පයක් දමා රත් වෙන්න තියන්න. 
තෙල් රත් වන විට එයට අබ දමන්න. අබ පුපුරන විට එයට ඉඟුරු සුදුලූනු, පේස්ට් එක දමා තෙම්පරාදු වනවිට එයට මිරිස් , තුනපහ , උම්බලකඩ දමා තෙම්පරාදු වෙන්නට හැර එයට අමුමිරිස්, හා කරපිංචා, දමන්න. ඒ සමඟම කපාගත් තක්කාලි දමා කවලම් කර ලුනු දමා කවලම් කරමින් ඉදෙන්න අරින්න. 

එහි ඉස්ම ගතිය මැකී හිඳෙන විට සීනි ස්වල්පක් එක් කරගන්න. 

රස්නෙ පිටින් බෝතල් කර මූඩි වසා සීල් කරන්න. 
( රස්නෙ පිටින් මූඩිය වැසූ විට සීල් වේ ) 

එහෙම නැත්තම් මදේ ඉවත් කොට ලුණු දමා අවුවේ වේලා බෝතල් වල අසුරා ගන්නත් පුලුවන් , මෙහෙම වේලාගත් තක්කාලි වියළි මිරිස් හා ඔලිව් ඔයිල් වල දමා බෝතල් කරන්නත් පුලුවන්. 

03 - දෙහි , 

ලුණුදෙහි හදන්න පුලුවන් 
දෙහි ඉස්ම අයිස් කියුබ් විදියට හදන්නත් පුලුවන් ( පුද්ගලිකව මම නොකරන දෙයක් ) 
දෙහි හෝ ඇඹුල්දොඩම් ඉස්ම ගෙන එය කකාරා ඇඹුලක් හදා ගන්න පුලුවන් , 

ඇඹුළ - දෙහි හෝ ඇඹුල්දොඩම් ඉස්ම. ගෙන තක්කාලි ඇඹුල හැදූ අයුරෙන්ම හදා ගන්න. මෙහිදී ඉස්ම ගතිය මැකී කලු පැහැ පල්ප් එකක් වෙනතුරුම මැටි හට්ටියක හිඳවා ගත යුතුයි. 

04 - එළවලු  

නැවුම් එළවලු මම කිසිම වෙලාවල අධිශීතකරණයෙ තියන්නෙ නෑ. ඒ වෙනුවට මම කරන්නේ මිරිසට උයා හෝ තම්බා වැඩි ප්‍රමාණය අධි ශීතකරණයෙ තැබීම පමණයි. 

නමුත් කරපිංචා, රම්පෙ , සේර වැනි දෑ අධිශීතකරණයෙ තියනව. 

05 - කොස් , පොළොස් , දෙල්. 
මේ තුනම මේ රටවල් වලට එන්නෙම ෆ්‍රීස් කරපු පැකට් හැටියට. 

පොළොස් හා දෙල් ලුණු හා කහ දමා අත ගෑ කෑලි අර නිවිති ෆ්‍රීස් කරපු විදියටම එකිනෙක නොගෑවෙන විදියට මුලින් ෆ්‍රීස් කරලා ඊට පස්සෙ බෑග් වලට දානවා. එතකොට කෑලි වෙන් වෙන්ව තියනවා බෑග් එක ඇතුලෙත්. 

කොස් නම් කපා හෝ මදුළු ලෙසම ෆ්‍රීස් කරන්න හෝ වේලා ගන්න පුලුවන්. 

06. පළතුරු 
ජෑම් හෝ චට්නි ලෙස 
පළතුරු ඩිහයිඩ්‍රේට් කරගැනීම. 
බොහෝ නිවෙස් වල ඩි හයිඩ්‍රේටර් එකක් නැති නිසා , ( මටත් නෑ 😉, මම ඉදිරිපස නිවසේ පිහිට පතනවා ඒ වගේ වෙලාවට ) 
පෙති කපා මද පවනේ හෝ අවන් එකක හෝ වියලා ගැනීම. 

https://youtu.be/kjLWtgOpOL4

චෙරි වැනි පළතුරු සීනි සමඟ බෝතල් වල අසුරා ගැනීම. 

07 - කොහිල , ලූණු, හතු , අලුකෙසෙල් , වැනි දෑ ගැඹුරු තෙලේ බැද තියාගන්න පුලුවන්. 

කල්තබාගතහැකි  කොහිල බැදුම

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය, 

කොහිල ( හීනියට කපා ගත් ගිනිකූරු ලෙස ) 
ලොකු ලූනු ගෙඩි 2 ( සිහින්ව ලියාගත් ) 
හාල්මැස්සන්
රම්පෙ කරපිංචා, 
අමු මිරිස්, 
ඉඟුරු , සුදුලූනු, ( කොටා ගත්) 
අවශ්‍ය නම් සුදුලූනු පෙති ගපා ගත හැක
අවශ්‍ය නම් තිබ්බටු, අලුකෙසෙල් පොඩි කොටු කපාගත්, 
කෑලි මිරිස් කුඩු
විනාකිරි ස්වල්පයක්
සීනි තේ හැඳි බාගයක්


සාදා ගන්නා ආකාරය 

කොහිල, ( ලුනු ටිකක් ඉහ ගන්න ) ලොකු ලූනු, හාල්මැස්සන්, තිබ්බටු, අමු මිරිස් , 
සුදුලූනු පෙති, අලුකෙසෙල් , ආදී දෑ ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්න. 

ටිකක් ලොකු භාජනයක් ගෙන ඊට තෙල් ස්වල්පයක් දමා එය රත්වනවිට ඊට කොටාගත් ඉඟුරු , සුදුලූනු, පේස්‍ට් එක එක් කරන්න. 
ඊට රම්පෙ කරපිංචා, දමා බැදෙන්නට හරින්න. 
එය බැදෙන විට, ඊට කෑලි මිරිස් එක් කරගන්න, එය හැන්දෙන් එහා මෙහා කරන අතරතුර අර බැදගත් සියල්ල ඊට එක් කරන්න. ලිප නිවන්න. 

දැන් සියල්ල හොදින් කවලම් කරන්න, රස අනුව ලුනු එක් කරන්න , සීනි , හා විනාකිරි ස්වල්පයක් එක් කර හොදින් කවලම් කරන්න. 

නිවෙන්නට හැර භාජනයකට දමා ශීතකරණයක් තුල තබන්න. මෙය මාසයකට වඩා කාලයක් තබා ගත හැක. 

( හාල්මැස්සො වෙනුවට උම්බලකඩ වුවත් පාවිච්චි කල හැක) 

කැමතිනම් ඔය කජු , රටකජු , මැගී නූඩ්ල්ස් එකක් ( අමුවෙන් රස කාරක නැතුව අරන් ලාවට බැදගන්න ) එහෙම අරන් බැදල දාගත්තමත් රස වැඩියි ) 

මේ විදියටම හතු ත් හදාගන්න පුලුවන් . 

08 - එලවළු අච්චාරු වර්ග. 

09 - පොල් 
පොල් ගාලා ෆ්‍රීස් කරන්න පුලුවන් 
පොල් කිරි අයිස් කියුබ් ට්‍රේ එකකට දාල ෆ්‍රීස් කරල උයනකොට ගන්න පුලුවන් 

10 - වට්ටක්කා. 
කෑලි කපල සෝදලා තෙත යනකල් ඉඳලා ෆ්‍රීස් කරන්න පුලුවන්. සිප් ලොක් බෑග් එකක වැකුම් කරල දැමීම වඩාත් හොඳයි. 

චිකන් ඇතුව හෝ නැතුව වට්ටක්ක තම්බලා පොඩි කරලා සුප් වගේ හදලා ඒක ෆ්‍රීස් කරන්න පුලුවන්. තම්බගත්ත පැස්ටා මේක එක්ක කවලම් කරල ගත්තමත් හරිම 
රසයි. https://youtu.be/7MDhhmPxGtM


©️ප්‍රභානී තෙන්නකෝන්. 




No comments:

Post a Comment